Thursday 4 July 2013

#4

Okei, täällä taas. Päivä ollut tylsääkin tylsempi. Mutta ajattelin jakaa tässä perus raparperipiirakkaohjeen, kun tuli tuossa kyseistä herkkua tehtyä. Pahoittelen kuvien huonoa laatua, sillä ne on otettu kännykällä.


Kanelinen raparperipiirakka murotaikinapohjalla


Pohja:

150g pehmennyttä voita
1,5 dl sokeria
1 muna
4,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta


Täyte:

5-10 desiä raparpereja (maun mukaan)
Sokeria
Kanelia

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Viipaloi raparperit ja laita kulhoon sokerin kanssa makeutumaan. Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri. Lisää muna joukkoon. Sekoita kuivat aineet ja lisää voi-sokeri-munayhdistelmään. Sekoita kunnes jauhoja ei enää nää ja taikina on pehmeää murua. Painele 3/4 taikinasta valitsemaasi vuokaan. Ripottele raparperit tasaisesti taikinaan. Viimeistele laittamalla hieman sokeria ja kanelia raparperien päälle, sekä ylijäänyt taikinamuru. Paista uunin alatasolla 30 minuuttia. 




Okay, here again. The day has been utterly boring. I thought of sharing this basic rhubarbpie recipe, since I just did one myself. I apologize the bad quality of the pictures, had to take them with my phone.
 
 
 Cinnamon Rhubarbpie with shortcrust pastry


Base:
 
150 g of  soft butter
1,5 dl of caster sugar
1 egg
4,5 dl of semi-coarse wheat flour 
3 tablespoons of baking powder


Filling:


5-10 dl of fresh rhubarbs (according to taste)
Sugar
Cinnamon



Preheat the oven in 200 degrees. Slice up rhubarb and put it in a bowl with sugar to marinade. Mix soft butter and caster sugar together until its a light creamy texture. Then add egg. Miss dry ingredients and pour them in the butter-sugar-egg mixture. Whisk until you cannot see any more of the flour and the texture of the dough is sticky and its soft crumble. Press 3/4 of the dough into your selected pan. Add the rhubarbs. Finish off with sprinkling sugar and cinnamon on top of the rhubarbs, as well as the remains of the dough crumble. Bake in the lower shelf of the oven for 30 minutes.






-M

No comments:

Post a Comment